A buddhista templomok, amiket egyszer látni szeretnék és a hangtálak árai

Nagyon szeretem a távol-keleti építészetet, a templomokat, pagodákat, a klasszikus japán császári palotákat, a Himaláján húzódó lélegzetelállító kolostorokat.

Ezek a kolostorok, a műalkotások mind nagyon rég épültek, de modern kori építményeket megszégyenítően gyönyörűek. Mindegyik máshogyan épült, mindegyik alaprajza tökéletesen ki van találva, statikailag is tökéletesek, a világ legmagasabb hegyén, sokszor a legelérhetetlenebb területeken fekszenek, távol a világtól.

Egyszer mindenképpen szeretnék eljutni egy olyan országba, ahol megcsodálhatom a buddhista templomokat és kolostorokat. Európában teljesen más jellegűek a templomok, mint a buddhista országokban, építészként engem lenyűgöznek a buddhista épületek, hogy mennyire máshogy vannak megépítve, mint nálunk az épületek.

Van itt is ilyen stílusú épület, de mégsem az igazi, hiszen nem ugyanolyan megközelíthetetlen helyen van, az egész máshogy néz ki, csak a jellegzetesebb stílusjegyeket hordozza magában.

Akkor lángolt fel bennem újra a távol-keleti építészet iránti szeretet, mikor az egyik barátnőm kitalálta, hogy menjünk el egy hangtálas meditációra. Természetesen nem volt ellenemre a dolog, mindig is szívesen részt vettem ilyesmi programokon, a meditáció amúgy is eléggé érdekes a számomra.

Egészen csodálatos volt, hogy egy pár hangtállal mennyi különböző hangot ki lehet adni, hogy ezek a hangok milyen hatással vannak a testre, hogy ennyire meg tudják nyugtatni az elmét.

A meditáció végén úgy döntöttem, hogy én is venni szeretnék ilyen hangtálakat, hogy otthon is hallhassam őket, hogy megtanuljak játszani rajtuk.

A tanár, aki a meditációt tartotta, a nepalitermekek.com oldalt ajánlotta, hiszen Ő is itt szerezte be a hangtálakat. Mivel Ő ajánlotta, ezért amint hazaértem, izgatottan nyitottam meg az oldalt.

Kiderült, hogy a nepáli hangtálak árai kicsit magasabbak, mint ahogyan azt gondoltam. Aztán kiderült, hogy egészen más áron lehet beszerezni a különböző anyagokból készült tálakat. A hangtálai árai nagyban függnek a mérettől, az anyagtól, a súlytól. Eldöntöttem, hogy mivel egyszerre nem tudok sokat venni, mindig veszek majd egy-egy darabot, és a végére egy egész gyűjteményem lesz.

Meg is rendeltem az első, kicsit kisebb darabot a nepalitermekek.com oldalról, így sikerült elindulnom a hangtál gyűjtés útján.

Az oldalon egyébként elég sok mindet lehet kapni, eredeti nepáli és tibeti termékeket. Mindegyik nagyon jó minőségű, egyenesen Nepálból és Tibetből.

Itt nagyon könnyű a rendelés és nagyon hamar meg is érkezett, amit vettem. Egy súlyos hangtálról van szó, mégis olcsó volt a szállítás, pedig Kistarcsán lehet személyesen átvenni ezeket a termékeket, én viszont elég messze is lakom onnan. A távolság ellenére is hamar megérkezett, aminek nagyon örültem.

A hangtálnak nagyon szép hangja van, pont olyan, mint amin a tanár játszott, mikor meditáltunk. Nagyon élvezem, hogy mennyi különböző hangot lehet megszólaltatni egy egyszerű tál segítségével.

A szomszédok talán nem örülnek annyira az új hangtálas hobbinak, de majd megszokják Ők is.