Amíg nem volt fitnesz órám, nem is tudtam, mennyit mozgok munka közben

Mindig is elképesztően érdekelt az építészet.

Már gyerekkoromban is mindig legót kértem karácsonyra, névnapomra, születésnapomra… de megelégedtem a sima kockákkal is, ha épp csak azt kaphattam. Szóval senki sem lepődött meg azon, mikor előálltam, hogy nekem bizony építésznek kell lennem, ezért érettségi után mérnöki egyetemre jelentkeztem. Nekem sose okozott gondot se a matek, se fizika, se semmi egyéb, ami ehhez a szakmához szükséges, szóval mindenféle gond nélkül fejeztem be az egyetemet, és álltam munkába egy ezzel foglalkozó cégnél.

Sok mindenre számítottam egyébként, mikor azon gondolkodtam, hogy mit jelent ebben a szakmában elhelyezkedni. Sokat kell számolni, gondolkodni, kreatívnak kell lenni, hogy mindig kitaláld az optimális megoldást, ráadásul a jó emberismeret is fontos, hiszen ki kell találnod, mit akar az ügyfél, az, amit elképzel, hogyan fog kinézni a valóságban, hogyan lehet megoldani, hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy az tényleg megoldható is legyen, de tetszen is neki. Ez a része nem is okozott akadályt. A viszont kifejezetten meglepett, hogy mennyire fizikai munka ez… Mármint tényleg rengeteget kell mászkálni.

Egészen pontosan annyit, hogy egy ponton elhatároztam, veszek egy fitnesz órát, hogy fel tudjam mérni, mennyit is járkálok egy nap alatt. A telefonomon amúgy bekapcsoltam a lépésszámláló alkalmazást, és azzal viszonylag tisztább képem lett arról, hogy mennyit is mozoghatok egy nap ‒ nyilván, ahogy már elkezdődik a konkrét építkezés, valamivel többet, sőt, sokkal többet, mint mikor csak az irodában ülök ‒, de ezt még mindig nem éreztem elég pontosnak. A haverjaim röhögtek rajtam, meg igazából a munkatársaim is, hogy ne tegyek már úgy, mintha mérnöknek lenni ennyire komoly fizikai melót jelentene, hogy fitnesz óra kell hozzá, mintha nem is tudom, maratonfutó lennék vagy ilyesmi… De végül úgy voltam vele, hogy nem érdekel, mit mondanak, engem ez érdekel, nekem ez fontos, szóval beírtam a google keresőjébe, hogy fitnesz óra, és böngészni kezdtem a találatok között.

Igazából van egy oldal, a BestMarkt, amit évek óta használok, nagyon meg vagyok elégedve, mindenfélét szoktam innen rendelni. Rendkívül könnyen kezelhető a felülete, nagyon pontos a szűrője, csomó szempont alapján lehet szűrni, amikor már elhatározom pontosan, hogy mire is van szükségem, akkor általában percek alatt megtalálom itt a tökéletes eszközt, amit meg akarok vásárolni. A házhozszállítás szempontjából is rendkívül megbízhatók, hiszen az ígért időpontot ‒ eddig legalábbis ‒ mindig tartották, arról nem is beszélve, hogy mindig nagyon közeli dátumon hozták ki, még sosem volt olyan, hogy napokig kellett várnom a megrendelt termékre. Szóval igazából tisztában voltam vele, hogy innen fogok majd rendelni, de azért alaposabban utána akartam járni annak, hogy mégis milyen órára van nekem szükségem.

Fitnesz órákból ugyanis rengeteg félét gyártanak, rengeteg fajta eszköz között lehet válogatni. A legmodernebbek már nemcsak vékonyak, de zenét lehet telepíteni rájuk, színes a kijelzőjük, több méter mélységben, több atmoszféra nyomáson is lehet őket használni, sőt, olyat is láttam, amelyik diktálás alapján képes üzenetet írni. Általában csak egy okos telefon kell hozzá, mert a legtöbb nagy márka okosórája úgy van kialakítva, hogy a legtöbb telefonos operációs rendszerhez simán tud csatlakozni.

Én eleinte igazából csak egy olyat szerettem volna rendelni, amelyik képes a lépésszámlálásra. Aztán ahogy egyre inkább olvasgattam ezekről a termékekről, kezdtem úgy érezni, hogy szeretnék valami komolyabb fitnesz órát… Arról nem is beszélve, hogy én tavasszal, nyáron és ősszel, szóval mikor az időjárás engedni, tényleg szoktam futni is, és ahhoz sem árthat, van egy jó GPS-es órám. Igaz, ezt már az olcsóbb, inkább fitnesz karkötő jellegű termékek is tudják, de bevallom, a hiúságom is fontos szerepet játszott a döntésben, hiszen ha már kiadok egy ilyenre pénzt, akkor miért ne tehetném meg, hogy több pénzt adok ki, és egy sokkal szebb, dizájnosabb darabot kapok.

Végül egyébként tényleg az győzött meg, hogy ezekre a modern fitnesz órákra lehet zenét is telepíteni, mert én futás közben nagyon szeretek zenét hallgatni, de főleg nyáron, mikor az ember örül, hogy csak a kis gatya és melltartó van rajta, utálom magammal vinni a telefonom vagy a zenelejátszóm… Nincs ahová tenni, karpánt vagy legalábbis valamiféle táska kell neki, és ugyan lecseréltem már a fülhallgatóm egy bluetoothos darabra, tehát legalább a kábelek nem lógnak, de a zenelejátszómmal meg az nem kompatibilis, szóval telefont mindenképp kell vinnem magammal…

Miután minden kritériumot összeszedtem, eljutottam arra a pontra, ahol két óra közül kellett volna választanom. Ez megint néhány napos kutakodást igényelt a neten, hiszen alaposan utána kellett járnom, hogy mik az eddigi vásárlói visszajelzések. Mennyire elégedettek a termékekkel, melyik órát gondolják megbízhatóbbnak, melyik strapabíróbb, melyiknek jobb az akkumlátora, megbízhatóbb az illesztőprogramja, hiszen akkor már az ember össze is köti a telefonjával, hogy a pontos diagnosztikát alaposan át tudja tanulmányozni. Hiszen ezek az órák már nem csak lépést számolnak meg ilyesmi, hanem akár egész nap képesek figyelni az ember szívritmusát, sőt, akár az alvási adatokat is rögzítik. Egy szóval nagyszerűek arra, hogy az ember a saját testével kapcsolatban csomó mindennel tisztába kerüljön. Igazából el is határoztam, hogy valószínűleg nemcsak magamnak, hanem anyunak is fogok venni egy ilyet, mert nála nem is olyan rég állapítottak meg szívritmuszavart, tehát nem jön rosszul egy olyan kütyü, amivel pillanatok alatt meg tudja nézni a szívritmusát, vagy akár egész nap nyomon tudja követni.

Miután megtaláltam minden kérdésemre a választ, viszonylag könnyen sikerült eldönteni, hogy a két befutó óra közül melyik lesz az, amit végül rendelni fogok. Természetesen azonnal rohantam is a BestMarkt oldalára, és akkora mákom volt, pont volt is nekik ilyen fitnesz órájuk. Szóval tényleg csak párat kellett kattintanom, na jó, kicsit többet, mert viszonylag már rég vásároltam, és fel kellett elevenítenem a jelszóm… na de azonnal kettőt rendeltem, úgy gondoltam, egyiket anyának adom, egyébként is közeledett már a születésnapja.

Ahogy arra számítottam is, a BestMarktól nagyon hamar kiszálították az árut, tényleg az egyik legmegbízhatóbb netes oldal, ahonnan rendelni merek, így alig picit több mint 24 óra múlva már be is üzemelhettem az új fitnesz órám. Pont ráadásul egy új építkezésen kezdtünk dolgozni, szóval… nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lesz majd az ítélet.

Hát, egyébként nem tévedtem nagyot, tényleg marha sokat mászkáltam, több mint 15 ezer lépést, ami amúgy tényleg elég soknak számít. Aztán nemsokára anyának is odaadhattam az ajándékát, ő szintén nagyon örült és nagyon elégedett volt. Sőt, még a nővéremnek is átküldtem a linkjét, mert ő is nagyon érdeklődött, és szeretett volna egy hasonló eszközt. Azóta meg annyira hozzászoktam a kütyühöz, hogy le se tudnám tenni.