Egy városi kiránduláson döntöttem el, hogy építész leszek

A gimnáziumi évek nem csupán abból a szempontból meghatározók, hogy itt találja meg mindenki a saját stílusát és baráti körét, de a szakmai jövőnk alapkövét is le kell fektetni. Egyszer egy pozsonyi osztálykiránduláson vettünk részt, ahol lenyűgözött az a sok szép, különböző stílusú épület! Volt ott két vár is, az egyik egy romos, ami engem annyira nem zavart, mert így el lehetett képzelni, hogy eredetileg az építők milyennek álmodták meg, kicsit a fantáziánkra is volt bízva. A másik pedig gyönyörű szépen fel volt újítva. Lenyűgöző volt látni, hogy mennyire jól és szépen sikerült kombinálni a régi korok építészeti stílusát a mai modern elemekkel.

Szerintem egyébként ma már nagyon sokféle építészeti stílus lehet trendi, akár modern, akár nem. Ezért is döntöttem úgy, részben a kiránduláson megtapasztalt élmények hatására, hogy építészmérnöknek tanulok tovább. Az egyetemen új barátokat is szereztem, akikkel megfogadtuk, hogy szakmai téren is támogatni fogjuk egymást a diploma megszerzése után is.

Ennek nincs is jobb módja, mint egy közös építész iroda megalapítása. Ez nem volt olcsó, ezért igyekeztünk igazságosan felosztani a kiadásokat magunk között.

A kft alapítás költségei terén viszont voltak bizonytalanságok. Mi viszont szerettük volna fekete-fehéren, egyértelműen leírva látni, hogy pontosan minek mennyi az ára, mivel a későbbi esetleges viták elkerülésére csakis ilyen módon van lehetőség. Ehhez ráadásul azt is figyelembe kellett venni a kft alapítás költségei mellett, hogy igénybe veszünk-e majd székhelyszolgáltatást is, ebben a kérdésben pedig ekkor még nem született döntés.

Szerencsére találtunk egy profi céget, a grossoffice.hu-t, aki egyrészt nagyon jó céges ügyvéddel rendelkezik, másrészt pedig székhelyszolgáltatást is biztosít. Nagy megkönnyebbülést jelentett számunkra, hogy egy helyen tudtunk szakértő tanácsot kapni mind a cégalapítás, mind pedig a székhelyszolgáltatás terén, mivel mindkettővel kapcsolatban akadtak kérdéseink bőven.

Arról hallottam korábban, hogy bizonyos körülmények között törvényesen lehet mentesülni az iparűzési adó alól, ezért első körben erről kérdeztem az ügyvédet. Azt válaszolta, hogy az iparűzési adó alóli mentesség nem feltételekhez vagy tevékenységhez kötött, hanem az határozza meg, hol hol található a vállalkozásunk székhelye. Hazánkban többek között Újlengyel számít iparűzési adó mentes településnek, a grossoffice.hu pedig itt is rendelkezik megfelelő székhelyszolgáltató irodával. Ha szeretnénk, ide is be tudjuk jelenteni a céget, az iparűzési adó nem fizetése mellett pedig számos más előnyt is élvezhetünk:

-Küldemények átvétele: tudjuk, milyenek a határidős projektek az építészetben is! Az utolsó pár napban inkább még a mosdóba sem megy ki senki, nemhogy a postást figyelje, hogy mikor hoz valami fontos hivatalos levelet! Az adóhivatal viszont ugyanígy viszonyul a határidőkhöz, és kegyetlenül ki fogja szabni a büntetést, ha nem teljesítjük időben a levélben megfogalmazott kérésünket. Még akkor is, ha valóban nem volt, aki átvegye azt. A grossoffice.hu székhelyszolgáltatónál ilyen nem fordulhat elő, mivel az ő megbízott emberük minden hivatalos küldeményt átvesz, illetve kérésünkre e-mailben is továbbít. Ezért búcsút mondhatunk az elkeveredett leveleknek, és mindig elő tudjuk venni a megfelelő iratokat abban az időben, amikor ráérünk vele foglalkozni.

-Tárgyaló biztosítása és kényszerintézkedések kezelése: nem biztos, hogy jó fényt vet ránk, ha egy légtérben kell fogadnunk az ügyfeleket és az adóellenőrt. Pedig egy cég kicsit olyan, mint a magánéletünk, ott is van olyan történés, amit megosztunk a nyilvánossággal, míg más dolgokat inkább zárt ajtók mögött intézünk. A grossoffice.hu ehhez megfelelő körülményeket tud nyújtani.

Összességében véve teljesen elégedettek voltunk az ajánlattal, és a grossoffice.hu-nak hála hamarosan meg is nyílt az új, modern stílusú irodánk!