Miért is jó építészmérnöknek tanulni?

TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka

Már kiskoromban feltűnt a családnak, hogy egészen más dolgok kápráztatnak el, mint az átlagos gyerekeket. Ha kirándulni mentünk, vagy várost néztünk valahol, akár egy idegen országba látogattunk el, mindig is egy dolog volt, amit igazán csodáltam: az épületeket. Ámulatba ejtenek ezek az ember alkotta csodák, amelyekben élünk, tanulunk, vagy amik mellett csak elsétálunk minden nap, de tulajdonképpen észre sem vesszük. Minden ilyen épület egy építészhez köthető és rengeteg munka és tervezés áll mögötte, amit az ember nem is gondolna.

Egyik kedvenc programom, hogy útra kelek a városban és nézegetem az épületeket, felfedezem a kis utcákban elrejtett kincseket. Nem ért senkit sem meglepetésként az, amikor bejelentettem, hogy ezzel is szeretnék majd foglalkozni. Tisztában voltam vele, hogy ez egy nehéz szakma. Sokat kell tanulni, magolni, rajzolni, valamint fárasztó és sok áldozatot kell hozni, azonban ez cseppet sem tántorított el. Nekem ez a szenvedélyem, amiért megéri szenvednem. Ráadásul manapság kevés ember mondhatja el, hogy ennyire konkrét elképzelései vannak a jövőjét illetően, és az az elképzelés valójában a régi álma is egyszerre.

Bár az egyetem első fél évében valóban ki sem láttam a beadandók és a tanulnivalók közül, utána egészen belerázódtam és felvettem a ritmust. Időközben pedig megfogalmazódott bennem, hogy miért is éri meg ezt tanulni, azon kívül, hogy ez az, ami már kiskorom óta érdekel. Ki ne akarna alkotni és nyomot hagyni? Ki ne akarná kiviteleztetni kézzel fogható formában azt a rengeteg tudást és kreativitást, ami benne rejlik? Nem is beszélve a rengeteg lehetőségről, hiszen ha építészmérnöknek tanulsz, később dolgozhatsz építészirodákban, építőipari cégeknél, ingatlanfejlesztésben, várostervezésben, belsőépítészeti tervezésben, vagy akár saját praxisodat is elindíthatod. Továbbá mindenki tudja, hogy ebben a szakmában sok pénz van, azonban szerintem nem lehet ezt csak azért űzni ezt a hivatást. Ha valaki csak a pénzszerzésre megy, az meg is fog látszódni az ember munkáján. Az építészethez érteni kell és szeretni kell azt.

A második félévem lezárását követően rengeteg időm felszabadult a nyárra, amit azelőtt a tanulásra fordítottam. Elhatároztam, hogy szeretnék munkát szerezni, azonban tisztában voltam vele, hogy nem fogok olyat találni még, ami a tanulmányaimhoz kapcsolódik. Azokra az állásokra ugyanis általában tapasztaltabb és idősebb diákokat keresnek. Mégis akartam azonban valamilyen részmunkaidős állást, hogy értelmesen töltsem a szabadidőmet és egy kis pénzt is keressek mellé. Egy nap az egyik szaktársammal beszélgettem erről, aki válasz helyet egyszer csak egy linket küldött át nekem. Megnyitottam és egy weboldalt találtam magam előtt, amin nagy betűkkel ki volt írva, hogy “TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka“. Visszaléptem a beszélgetésbe, ahol barátnőm azt írta, hogy ő itt találta meg magának a tökéletes munkahelyet, ahol azóta is dolgozik. Gondoltam egy próbát megér, mindenképpen érdemes lehet szétnézni az állások között.

A kezdőlapon már egyből megjelentek a munkalehetőségek kategóriákba szedve. Találhatóak náluk műszaki, HR, marketing, gazdasági, IT, fizikai, illetve alkalmi, vagy akár otthonról végezhető munkák is. Azt ígérik, hogy hogy főleg olyan állásajánlatokat kínálnak, amelyekben a szakmai fejlődés, valamint karrierlehetőség is elérhető. Így az oldalon lévő munkák többsége hosszútávra szól, de találni alkalmi lehetőségeket is. Mindemellett sok hirdetett pozíció alkalmas a szakmai gyakorlat leigazolásához is. Fontosnak tartják a rugalmasságot azonban, így az állások szinte csak részmunkaidősek, hogy a diákok könnyedén tanulmányaikhoz igazíthassák a munkaórákat.

A kezdőlapon található kategóriák közül egyből a műszaki állások csoportját választottam. Nem sok esélyt láttam rá azonban, hogy építészmérnök gyakornoki állást találjak és fel is vegyenek. Ennek ellenére abból semmi bajom sem lesz, ha találok egyet és jelentkezem rá. Gyakorlatilag ez így is történt, ugyanis szinte az elsők között jött szembe velem egy olyan lehetőség, amiben építészmérnök gyakornokot kerestek heti minimum 20-30 órában. Egy álmom vált volna valóra, ha megnyertem volna magamnak ezt az állást. Azonban nem éltem bele magam, csak elvégeztem a jelentkezéshez szükséges teendőket.

Ehhez meg kellett adnom a nevem, az e-mail címem, a telefonszámom, valamint fel kellett töltenem az önéletrajzom pdf formátumban. Mivel előzetesen még nem volt dolgom az iskolaszövetkezettel, a jelentkezést követő lépés egy személyes beszélgetés volt a szövetkezet munkatársaival. Ez egyfajta interjú volt, ahol kikérdeztek engem az előzetes tanulmányaimról és tapasztalataimról, kompetenciáimról, valamint a jövőbeni céljaimról. Továbbá meséltek ők is bővebben az állásról és a követelményekről. Mivel én továbbra is úgy határoztam, hogy teljes mértékben megfelelne nekem az állás és ők is alkalmasnak láttak a pozíció betöltésére, így továbbküldték a jelentkezésemet a munkaadó cégnek. Számomra már ez egy nagy előrelépés volt, és nagyon szimpatikus, hogy egy iskolaszövetkezet már így előre szűri a jelentkező diákokat.

Azt mondták, hogy, ha a cég szimpatikusnak talál és szeretne még jobban megismerni egy héten belül vissza fognak nekem jelezni. Legalábbis ez az átlagos tapasztalat, néhány esetben szokott ez az intervallum csak kitolódni. Ez volt az a pont, ahol nagyon kezdtem izgulni, hiszen hiába kételkedtem, mégis egyre közelebb éreztem magam a pozícióhoz. Végül legnagyobb meglepetésemre felhívtak a cégtől, hogy szívesen látnának egy állásinterjú keretein belül még azon a héten. Hihetetlenül boldog voltam és igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból a személyes beszélgetésen, amire sor is került a hívást követő napokban.

Talán most meglepetést okozok, vagy éppen azt mondom amire vártál: sikeres volt az interjú! Még én sem hittem el és napokig olyan voltam, mint egy holdkóros. El sem hittem, hogy felvételt nyertem egy vagány céghez, mint építészmérnöki gyakornok. Ezután megkezdődött az adminisztrációs folyamat, amiről azt hittem hónapokig fog tartani, azonban a TopiWork csapata borzasztó gyorsan elintézett mindent. Nekem csupán az oldalon kellett beregisztrálnom, valamint megadnom sok-sok adatomat, ők pedig kiállítottak nekem minden szükséges dokumentumot. Hatalmas terhet levettek ezzel a vállamról és nagyon megkönnyítették a dolgomat, így nagyon hálás voltam nekik. A dokumentumokat ugyan alá kellett írnom, nem kellett hozzá személyesen bemennem, hiszen online is volt erre lehetőségem elektronikus aláírással.

Így aztán már tényleg minden teendővel megvoltunk és elkezdődhetett a munka. Már az első napomról hatalmas vigyorral jöttem haza, hiszen mindenki nagyon segítőkész és kedves volt velem, valamint a munkakörnyezet is nagyon tetszett. Mindennek már egy éve, és azóta is a cégnél dolgozom, és nem is tervezek elmenni innen egy darabig. Most már minden alkalommal mosolyogva figyelem a “TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka” feliratot az oldalon, amikor a jelenléti ívemet töltöm le onnan. Azért mosolyogva, mert nekik köszönhetem ezt a csodás állást és lehetőséget. Jobb iskolaszövetkezetet nem is választhattam volna. Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen körbe náluk, hiszen sosem tudhatod, milyen lehetőségek várnak rád és, hogy milyen állások megszerzéséhez is van lehetőséged.