Szigetek, ablakok és a szigetelés

Mindig is különlegesnek éreztem magamat, abból az okból kifolyólag, hogy nem csak egyszerűen, hanem nagyon is kreatív vagyok.

Így jött az ötlet, hogy majd ha nagy leszek és úgy érzem, hogy talán végre itt az idő, hogy megvalósítsam za álmaimat, akkor veszek magamnak egy szigetet.

Hát ez nem egészen jött össze, de mindenesetre egy félszigeten tudtam építeni magamnak egy gyönyörű álom otthont, ugyanis a Tihanyi – félszigeten vettem egy üres telket és építész szakmámból kifolyólag én is nagyon sok munkálatot végeztem annak érdekében, hogy a ház elkészüljön.

De, ahogy mondani szokták, egy ezermester azért nem vagyok, úgyhogy a ház elég sok részében segítségemre is voltak más emberek.

Például az ablakszigetelésnél.

Ugyanis ezt a feladatot, az ablakok szigetelését inkább szakemberre bíztam.

Én megcsináltam a terveket, felépítettem az alapokat, de úgy képzeltem, hogy a ház egyik oldala végig üvegből lesz és a Balatonra fog kilátást tárni az emberek számára, valami szemkápráztató dologra gondoltam.

A nagy üvegfelület miatt hát nem véletlen, hogy profira bíztam ezt a témát.

Szerencsére találtam is megfelelő szakembereket, akik minden kívánságomat teljesítették.

Fontos a szigetelés, hogy nyáron kint tartsa a hőt, télen pedig inkább jobban bent tartsa a meleget és ráadásul még hangszigetel is, úgyhogy ha születésnap van, vagy csak éppen egy kis partihoz van kedvünk a barátokkal, akkor bátran invitálhatunk mindenkit, mert fogjuk zavarni a szomszédokat, akik egyébként sem laknak ám túl közel, mert a telek, ahol a ház áll már maga hatalmas.

De én inkább biztosra mentem és maradtam a hangszigetelésnél is.

Mivel elég erős viharok szoktak lenni a Balaton partján, ezért fontos, hogy megbízható szigetelés legyen az ablakokon.

Mondhatni atom – biztos, szinte törés álló.

Biztos, hogy nem választanék másikat most sem.

Ezentúl a megrendelőimnek is ajánlani fogom ezeket a csodás szakembereket, ha majd ablakszigetelésre akarják adni a fejüket, hogy ők is  a legjobbat kapják.

Imádom az építészetet, mert olyan dolgokat alkothatunk, hozhatunk létre, amelyek maradandóak.

És, ami még jobb, hogy most az új otthonommal is valami maradandót alkothattam egy olyan félszigeten, amin amúgy is gyönyörű természeti és kulturális értékek vannak már jelen.

A félsziget peremének hegyeit nagyrészt erdő borítja, ezek egyik  legszebbje a délnyugati oldalon fekvő Szarkádi- erdő.

A gazdag cserjeszint alatt sok értékes lágyszárú növény él, köztük a védett bíboros kosbor és a nagyezerjófű és sok híres fa faj is megtalálható itt.

A félsziget állatvilágának jellegzetes tagja a védett nagy hőscincér, a szarvasbogár, az éjszakai lepkék közül pedig a tölgyfa-szender.

Nos az ablakszigetelésnek köszönhetően ezek a bogarak sem fognak egy könnyen bejutni az otthonomba, legalább is nagyon remélem, bízom benne.

Majd akkor inkább építek nekik külön valami kis bogár meg rovar farmot, hogy engem hagyjanak békében a saját házamban, bér kívülről csodálhatják azt.

Na, de hát tényleg, had legyen egy építész elégedett az építményével, ha az a saját háza is.

A mohos fatörzsek tövében rábukkanhatunk az apró termetű pettyes gőtére és a barna ásóbékára.

A félsziget jellemző hüllőfaja az erdei sikló, melynek termetesebb példányai a két méteres hosszúságot is elérhetik.

Hát, be kell, hogy valljam, hogy az ablakszigetelésnek köszönhetően ezek sem fognak vendégként érkezni a kuckómba.

A sokféle fafajból álló, vegyes korú erdő változatos élőhelyet kínál az énekesmadaraknak, nagy testű harkályfajok – fekete harkály, szürke és zöld küllő – nagy számban figyelhetők meg a területen, valamint a búbos bankák és seregélyek, karvalyok, erdei fülesbaglyok.

Hát, a hangszigetelés miatt ez belülről nem lesz hallható, csupán kívülről, de mivel nyithatóak az ablakok, ez sem jelenthet problémát, ha éppen egy kis cinege koncertre vágyunk.

Jellemező állatfajok még a mogyorós pele és az apró durvavitorlájú denevérek.

Eléggé utána néztem a dolgoknak, mielőtt megvettem a telkemet és felépítettem a családunk új otthonát a gyönyörű üvegfallal.

Így tisztában vagyok azzal is, hogy miket láthatunk, ha kinézünk a szigetelt ablakon és egyben azzal is, hogy mik nem fognak betévedni a házba.ablakszigetelés