Egyre több a napelem farm magyarországon és ez nem véletlen

Az építészek munkája nem csak abból áll, hogy megálmodjuk az épületeket és megtervezzük. Természetesen mondanom sem kell, ez minden építésznek a kedvenc része. Sokkal élvezetesebb a tervezés, a rajzolás, mint a tulajokkal való egyeztetés. A tervezésnek is a kreatív részét szeretem, a számítások is természetesen szükségesek és kihagyhatatlan részei a folyamatnak. Szerencsére vannak már erre programok.

Régen mindent kézzel kellett tervezni. Aprólékos műszaki rajzokat kellett készíteni minden lakásról, annak minden szobájáról. A fejünkben élő ház képét át kellett ültetni a gyakorlatba. Ez egészen addig nem okozott senkinek sem problémát, amíg a megrendelők és az építészek elképzelései teljesen összhangba voltak. Ha viszont a megrendelő úgy döntött, hogy valami nem tetszik neki, az egészet át kellett tervezni. Ez kézi rajzolással elég nehéz feladat volt.

Persze a megrendelő mindig igyekszik a lehető legpontosabb paraméteremmel megadni az elképzeléseit, hogy ne legyen annyi munka vele, de mivel ők a legtöbbször nem szakértők, sok pontatlanság előfordulhat a terveik ismertetése során.

A kézi átrajzolás már a múlté, a számítógépes programok szerencsére gyorsan kezelik az átírásokat. Igaz, én szeretem még mindig papíron megtervezni az épületeket, csak utána teszem át a terveket digitális formába. Az analóg módon készített tervrajzok bizonyos szempontból számomra könnyebben kezelhetők, de a számítógépes látványtervek sokkal praktikusabbak a digitális világban. Sokkal egyszerűbben lehet mutogatni őket és az egyes változtatások is sokkal könnyebben eszközölhetők. Ezek a félig automatizált rendszerek rengeteg időt és energiát spórolnak a tervezőknek, az építészeknek és a kivitelezőknek, ami ebben a rohanó világban kulcsfontosságú.

Szeretnék egyszer egy olyan projektet, amiben teljesen szabad kezet kaphatok! Remélem egyszer esélyem lesz ilyesmire. Amikor csak lehet, igyekszem a legkreatívabb módon megtervezni az épületeket.

Korábban írtam már arról, hogy mennyire zavarnak a szocreál épületek. Ezt ide kattintva olvashatjátok el: https://archilink.hu/epiteszet-es-napelem-palyazatok/ .

Akkor írtam arról is, mennyire megváltoztak az igények az évek előrehaladtával. Akkor a napelemek és a megújuló energiaforrások használatának szükségessége volt terítéken.

A napelemek azóta is végig kísérnek utamon. A munkáim során egyre többször kell napelemeket kalkulálnunk egy házba.

Örülök neki, hogy egyre több olyan háztartás van, akik felismerték a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Sokan terveztetnek olyan családi házat, amiben napelemek szolgáltatják az elektromos áramot, ami majdhogynem teljesen önellátó és „zöld”. Ennek a jelentősége egyre nő. Lassan mindenkinek át kell állnia a napelemekre, a megújuló energiaforrásokra, mert máshogyan nem lesz fenntartható a mostani erőforrás fogyasztás színvonala és mindannyian bajban leszünk. Írtam is egy akkor aktuális pályázatról, ami a családi házak napelem beszerzésének támogatására volt. Az a pályázat egy remek lehetőséget nyújtott azoknak a családi házaknak, akik zöld energiára szerettek volna váltani.

Építészként érdemes mindig tisztában lennem az aktuális pályázatokkal, amik rengeteget spórolhatnak a klienseinknek. Az utóbbi időben több, nagyszerű napelemes pályázat is rendelkezésére állt az embereknek. Sokat lehet spórolni, ha jó időben kezdjük meg az építkezést és tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel.

Egy kis spórolás ugyan senkinek sem árt. Miért szerezzük be teljes áron a napelemeket, ha egy pályázat segítségével vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk?

Szerencsére a napelem farm magyarországon egyre elterjedtebbé vált. Nem csak a lakóházakra kerül egyre több napelem, de a cégek, a legkülönfélébb vállalatok is napenergiára váltanak. Ezzel elindultunk az energiafüggetlen Magyarország felé.

Nemrég voltam a családommal egy alföldi fürdőben. Nincs is jobb ebben a melegben, mint egy kellemes strandon kikapcsolódni. Azért választottuk pont azt a fürdőt, mert nem csak élménymedence van benne, hanem híres a gyógyvizéről is, így a szüleim is ki tudtak kapcsolni. Nem is igazán ez a lényeg, hanem hogy az Alföldön út közben rengeteg napelemet láttam.

Innen tudom, hogy a napelem farm Magyarországon kezd egyre elterjedtebb lenni. A gazdaságok egy jelentős része mellett napelem farmokat láttam. Nem csoda, hiszen az országban az Alföldön a legtöbb a napsütéses órák száma és akinek egy kicsit is van üzleti érzéke, az ebben a térségben egyből napelemre váltott.

De hogyan is engedhetik meg a tanyák, kis gazdaságok maguknak a drága napelemeket?

Ezekről a mezőgazdasági vállalatokról a legtöbbször azt lehet hallani, hogy nem rendelkeznek nagy bevétellel. Sokszor nem olyan jövedelmező a működtetésük, mint az indokolt lenne, mégis az ilyen apró cégeknek is telik napelemre.

Sejtettem, hogy újabb pályázatok lehetnek ennek a jelenségnek a hátterében, és igazam is lett. Az elmúlt időszakban egyre több uniós és állami pályázat segíti a napelemek telepítését, ezek segítségével már nem csak lakóházak, hanem cégek is napelemekre, energetikai korszerűsítésre fordítható vissza nem térítendő támogatásokhoz juthatnak.

A főváros betondzsungelében nehezebb egy napelem farm kivitelezése, mint vidéken. Vidéken sokkal több a hely, sokkal könnyebben elférnek a napelemek.

Mindig azt hiszik az emberek, hogy a legtöbb pénzügyi segítséget a fővárosi cégek kapják, de ez közel sincs így.

Most például van egy támogatás, amely a beruházás mértékétől függően akár 3 millió forint támogatást is jelenthet a pályázó mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

Természetesen a támogatás mértéke sok mindentől függ, de már maga a pályázat is egy újabb nagyszerű lehetőség a napenergiára való átállás finanszírozásához.

Ez nem csak az egyes cégeknek éri meg, hiszen az ő költségeik lesznek alacsonyabbak, de az államunknak is megéri Ahogyan már írtam, az energetikai függetlenség egyik, kezdő lépcsőfoka lehet.

Magyarország energetikai szempontból ugyanis nehezen tudja kielégíteni az összes lakosa és a cégek szükségleteit, így sajnos energia importra szorulunk.

Ha a cégek és a háztartások maguknak tudják megtermelni a működésükhöz szükséges energiát, akkor nem lesz szükség olyan sok energia importálásra. Így sokkal kevésbé fogunk függeni másoktól.

A pályázat segítségével akár 3000 kis teljesítményű napelem park is születhet, amely a magyar földbirtokosok kezében lesz.

A kedvezmények tehát nem csak az alacsonyabb villanyszámlát, de az energetikai függetlenedést is hivatottak támogatni.

A munkám kapcsán már sok céggel kapcsolatba kerültem, és ahogyan mindenkinek, nekem is vannak kedvenc beszállítóim és kivitelezőim, akikkel öröm dolgozni

A sok napelemmel felszerelt lakás tervezése mellett pedig már ilyen téren is sikerült megbízható, profi cégekkel kapcsolatot létesítenem.

Ezek közül a kedvencem a PENTELE SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Ők gyakorlottak a nagy igényű megrendelések kielégítésében, volt már dolguk olyan megrendelésekkel, amik nem átlagos erőforrásokat igényelnek. Sok nagy beruházás köthető a nevükhöz és minden megrendelésüket a lehető legnagyobb pontossággal teljesítették.

Láttam, hogyha szükséges, akár a pályázat benyújtásban is segédkeznek.

Remélem, hogy egyszer lesz egy olyan megrendelésem, aminek kapcsán ezt a pályázatot is elnyerhetjük. Szívesen részt vennék egy napelem farmmal felszerelt cég építésében. Remélem, hogy én is részese lehetek egy ilyen nagyszabású projektnek és az országunk függetlenebbé válhat energetikai szempontból.