Építészet, és napelem pályázatok

Az építészet olyan, mint a felnőtt LEGO. Csak éppen nem egy kis prospektust kell átnézned ahhoz, hogy felépíts egy házat, mint egy LEGO épület esetében, hanem sok évet le kell nyomnod az egyetemen, hogy utána egyáltalán megengedjék, hogy tervezz valamit.

Mindkét szülőm dolgozott az építőiparban, apámnak is volt építőipari cége, anyum pedig máig egy német vállalatnál dolgozik egy magyarországi irodában, de egyikük sem építészként. Mindenesetre sok építkezést láttam, amikor még csak minden szürke és felismerhetetlen, hideg és fura, csak a ház gerincét látod, a betont és a vascsöveket, ilyenkor nehéz elképzelni, hogy valami szép és lakható lesz az eredmény egy idő múlva.

Laktam már mindenfelé a fővárosban, és mint a normális emberek, megfordultam már jónéhány ismerősöm és rokonom házában, illetve lakásában, és az az általános szemszögem az egészről, hogy ha csak nem épített magának az ember egy kecót, akkor bizony jól utána kell járni, hogy olyan házat, vagy lakást találj magadnak, aminek a tervezésekor nem volt az építész berúgva, vagy rossz kedvű , vagy hasonló. Persze csak viccelek, de biztosan te is voltál már nem egyszer olyan házban, vagy lakásban, aminek az elrendezése indokolatlan, és/vagy teljesen meggondolatlan volt.

Innen is látszik, hogy az építészet azon kívül, hogy értened kell nagyon sok dologhoz, közben pedig olyan ízlésre és esztétikai érzékre is szert kell tenni  (vagy legalábbis illendő az ilyen képességek birtoklása), hogy funkcióban és kinézetben is egy alkalmas épület legyen az eredmény.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a panellakások, ilyen tömbök kitalálói, ha még élnek, akkor nem sokat alszanak, vagy ha már elhunytak, akkor még évszázadokig mocorogni fognak, annyiszor emlegetik fel őket. Lehet, hogy olcsó megoldás volt, de az ilyen és ehhez hasonló szocreál épületek, te jó ég, az emberi fantázia zsákutcái.

A mostani években sok új tényező is közrejátszik már egy új épület tervezésénél, az egyik közülük a napelemek elhelyezésének lehetőségei. Ugyan a panelházak csúnyák, de legalább sok esetben magasak, és lapos a tetejük, ugyanígy rengeteg olyan társasháznak, amelyek tégla alakúak, csak néhány emelet magasak, de szintén a lapos tető miatt alkalmasak bizonyos mennyiségű napelemek elhelyezésére. Nem egyszer látni olyan irodaházakat, amelyeken már vannak napelemek.

 És akkor ott vannak a már meglévő családi házak,  illetve az újak, amelyek épülnek. Na ezekből megszámlálhatatlanul sok van minden országban, és mindegyik potenciális lehetőség arra, hogy kisebb napelemteleppé váljon. Ahhoz, hogy magánszemélyként ilyenbe vágjon az ember, már létező napelem pályázat révén lehetősége van arra, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben valósíthassa meg ezt. Itt egy weboldal, ami pont e köré a téma köré épül.

Lehetőséged van utána olvasni annak, hogy milyen mai napelemes helyzet. Röviden az a lényeg, hogy van mód magánszemélyként, társasházként és vállalkozásként is pályázni napelemes rendszerre, amihez 10% önrész szükséges, és maximum 20 éves futamidő, aminek következtében 0%-os hitelhez juthatsz!

Ha lenne saját családi házam, én már biztosan rárepültem volna a lehetőségre. A következők miatt:

Rendelkeznék egy állandó áramtermelő forrással, ami nagy eséllyel kiváltja a villanyszámlámat, és emellett a fel nem használt plusz energia belekerül a hálózatba, amiért az ELMŰ pedig fizet. Szóval nem kell azon aggódni, hogy jaj mi lesz, elveszik a sok energia, amit termelek, mert nincs egy szuper akkumulátorom, ami elraktározza nekem az energiát. Ez egészen egyszerűen úgy van megoldva, hogy kétirányú villanyóra van felszerelve a házban, ami túltermelés esetén belepumpálja a fölösleges áramot a hálózatba.

napelem pályázat

A napelem pályázat, így , 0%-os hitellel azért is hasznos, mert olyan, mintha előre kifizetnénk a jövőben keletkező villanyszámlánkat, amit igazából arra költünk, hogy áramot termeljünk magunknak. Tehát a hitel visszafizetések után azon fogjuk kapni magunkat, hogy már nincs mit törleszteni, de ettől függetlenül a villanyszámlánk energiáját ugyanúgy megtermeljük a kis napelem telepünkkel.

De egyébként ez a fajta hitel nem csak kizárólag napelem telepítésére igényelhető, hanem gyakorlatilag minden olyan lehetőségre, amitől energiahatékonyabb lesz az otthonunk. Tehát a napelemrendszere, napkollektorok, illetve hőszivattyú telepítésére, már meglévő fűtésrendszer korszerűsítésére is fordítható, sőt akár hőszigetelésre, és nyílászárók cseréjére is.

Továbbá, ha van lakástakarékod, akkor annak az összegét ugyanúgy felhasználhatod ilyen célra is! Noha eltörölték már az lakástakarékot, de a már meglévő LTP-ket fel lehet használni, szóval ha fizeted még a sajátodat, akkor azt is fontolóra veheted, hogy erre használod fel.

Napelem pályázat nélkül sokkal nehezebb lenne egy ilyen döntést meghozni, de ha amúgy is gondolkodtál ilyesmin az utóbbi időben, akkor érdemes minél előbb eldönteni a dolgot, mert most egy ideig biztosan ki tudod használni, és ki tudja néhány év múlva mi lesz, lesz-e még ez a lehetőség ilyen formában.

Tegyük fel, hogy a döntésed már megszületett, akkor milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az otthonod napelemrendszerrel bővüljön?

Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy a házad teteje elég erős-e. Ez azért fontos, mert el kell bírnia egy tartószerkezetet, ami a napelemek keretét adja, illetve ezen felül a szerkezetre kerülő napelemek súlyát is el kell viselnie a tetőnek. Ez nem egy hihetetlenül nagy súly, de azért a kiépülő rendszer méretétől függően azért szükségessé teszi azt, hogy a tető strapabíró legyen.

Még a tetőnél maradva az is nagyon sokat számít, hogy milyen a tájolása a háznak. Az ideális, és igazán kihasználható tájolás a délkeleti-délnyugati tájolás, értelemszerűen a nap járásának lekövetése végett, hogy amíg a nap jár az égen, addig mindig megfelelően érje a napfény az elemeket.

Ide tartozik még az is, hogy a tetőnek egy adott dőlésszögűnek kell lennie ahhoz, hogy a napelemek kényelmesen zabálhassák tele magukat a napfénnyel.

Ha ezek már stimmelnek, akkor azt is meg kell figyelni, hogy van-e olyan tárgy, ami árnyékot vet a tetőre. Például egy űrhajó. Na jó viccen kívül persze, egy fa, kémény, másik épület, stb.

Ezeken kívül persze muszáj, hogy legyen bekötve elektromos hálózat, hogy legyen mire rácsatlakoztatni ezt a rendszert, és, hogy a fel nem használt energiát lehessen hova küldeni. Ezen kívül a csatlakozás elhelyezkedése is fontos, hogy hova lehet közvetlenül kapcsolódni.

Ha a fenti szempontok közül bármelyik olyan akadályt jelent, hogy a háztetőre nem lehet tenni napelemeket, akkor sincs veszve minden, mert át lehet zongorázni az alternatív megoldásokat, amelyek közül valamelyik csak lehetővé teszi majd az otthonunk minierőművé alakítását.

Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki, akinek módja van rá, az a megújuló energiaforrások felé forduljon, mert sajnos a klímaváltozás már elkerülhetetlen, de annak a mértékét még nagyban befolyásolhatjuk, többek között ilyen döntésekkel.