Építkezel? Mikor jön már a konyhabútor?

Ha a semmiből kezdesz építkezni, tudod, hogy milyen sorrendben kell csinálni a dolgokat, tennivalókat?

Konyhabútor
Konyhabútor

Természetesen az első a ház alapja, majd a falak és a tető megépítése. Ezt követő a benti vakolás, festés, mindez után jön csak az aljazatok lerakása, legyen az laminált, parketta, kő, vagy csempe. Ezt követi a nagyobb, állandó és maradandó bútorok beszerelése, ilyen a konyhabútor is.

Érdemes még az építkezés közben, amikor már körvonalazódott a konyha, konyhabútorokat nézni. Több hétbe vagy hónapba is telhet, mire megtervezik a tökéleteset, elkészítik méretre, és beszerelik a konyhánkba. Valószínűleg, a legyártás lesz a legtöbb idő, hiszen manapság már minden egyedi, már nem egyen méretek vannak semmiből, így konyhabútorból sem.

Fontos megtervezni, hogy mikor gyártatjuk le a konyhabútorunkat, hisz kellemetlen tud lenni, ha kész a ház, de nem tudunk bepakolni a konyhába. Nekem volt egy barátom, aki így járt és 1 hónapig csak úgy voltak mindenfele a házban a fazekak, edények, kanalak és villák. Inkább időzítsük hamarabbra, mert vannak már olyan cégek, akik legyártják, és szükség esetén bizonyos ideig tudják tárolni az általunk már megvásárolt terméket. Van, hogy pár napig ingyenesen foglalhatja a helyet a raktárban, de olyan is van, hogy egyből fizetős lesz a raktározás, vagy pedig csak egy bizonyos idő után kell érte fizetni. Az ilyeneket mindig meg kell kérdezni az adott cégtől, hogy náluk, hogy megy. Nyílván nem lehet összehasonlítani például egy konyhabútort egy bukósisakkal. Ha bukósisakot veszünk, nem valószínű, hogy olyan sokba kerülne, vagy az, hogy kerül egyáltalán valamibe a tárolás bizonyos ideig.

Szeretném, ha építkezésbe kezdesz, akkor gondosan megterveznéd annak minden lépését, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy hívod a mesterembereket, de egymás miatt nem tudnak még dolgozni, mert az egyik még nem végzett a munkával, ami miatt a másik meg nem tudja elkezdeni a saját dolgát a házon.

Amikor édesanyámmal mi építkeztünk, szerencsénk volt. A kivitelező, a kőművesek, festők, gázszerelők, vízszerelők annyira tudták a menetet, hogy csak ámultunk. Alapból úgy kezdték, hogy együtt mindannyian leültek megbeszélni a forgatókönyvet, telefonszámokat cseréltek, így tudtak folyamatosan egyeztetni, hisz nem mindenki csak a mi házunkon dolgozott folyamatosan, nekik is voltak mellette más munkáik. Így viszont annyira simán, gördülékenyen ment az egész építkezés, hogy egyáltalán nem akadályozták akaratlanul se egymás munkáját, és mint egy igazi csapat, tökéletesen tudtak egymással dolgozni. Hozzá kell tennem azt is, hogy a leglelkiismeretesebb munkások voltak, akikkel valaha találkoztunk. Nem volt lazsálás, sörözés, késés. Mindig tartottak minden határidőt, így ők is hamarabb kezdhették el a következő munkájukat, mi is mar megkaptuk a kész házunkat és így lett mindenki elégedett a végére!