Napelemes elektromos fűtés tervezése az új házba

Hosszas tervezések, spórolás után úgy döntöttünk, hogy úgy ház építtetésébe, illetve terveztetésébe fogunk. Sok nézelődés és kutakodás után sem találtuk meg azt a házat, amire valóban megdobbant volna a szívünk, és mivel anyagilag megtehettük, úgy döntöttünk: miért is ne? Így végül megkerestünk egy építészettel, tervezéssel foglalkozó csapatot, hogy rájuk bízzuk a munkát az előzetes elképzeléseink alapján.

Nos, mint kiderült, az csak egy dolog, hogy nekünk vannak bizonyos elképzeléseink, de folyamatosan adódhatnak váratlan problémák és kérdések, amelyekbe addig természetesen bele sem gondoltunk. Az egyik ilyen a tervezési folyamatban érkezett: szeretnénk- e napelemet és elektromos fűtésrendszert, vagy inkább maradnánk a hagyományosabb úton? A döntés már első gondolatra sem bizonyult könnyűnek a számunkra.

Mondanom sem kell, a napelemről csak nagyon alapvető információkkal rendelkeztünk és annyit tudtunk még, hogy jóval drágább befektetés lenne, de azért körbekérdeztünk az ismerősi körben is, akik rendelkeztek ilyennek, mégis mit kell erről tudni és kiket javasolnak kivitelezőnek. Egy barátunktól kaptuk meg a napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer kapcsán egy linket, ahol minden kérdésünkre választ kaptunk és ő maga is a Fűtésrendszerek csapatát ajánlotta személyes tapasztalatok alapján.

Az oldalon nagyon részletesen és érthetően írták le a fontos tudnivalókat a napelem rendszerekről és az elektromos fűtésrendszerekről. Azt hiszem, sokakról elmondható, hogy erről a kettőről rendszerint csak elkülönítve gondolkozunk, viszont ritkábban jut eszünkbe, hogy a kettőt ötvözni is érdemes lehet. A napelemnél még csak-csak tudtuk, hogy környezetbarát, hiszen a megújuló energiaforrásokat képviseli, de a honlapon felhívják rá a figyelmet, hogy a különböző energiaárak is egyre inkább növekednek és ezek csökkenése nem is igazán várható, így anyagilag is megéri elektromos fűtésrendszerre beruházni – nem mellesleg szintén környezetbarátabb megoldás, hiszen ezzel sem a nem megújuló energiaforrásokat használjuk.

Amikor már egyre könnyebbnek tűnt a döntés, az is kiderült a számunkra, hogy napelem rendszerekből és elektromos fűtésrendszerekből is egyre több lehetőség érhető el, ezek elsősorban a fogyasztásuk szerint kategorizálhatóak. Kiválasztásukkor fontos, hogy ismerjük és figyelembe vegyük a saját fogyasztási szokásainkat és azt, hogy pontosan hol szeretnénk érezni jótékony hatásait: csak egy adott szobában vagy akár az egész házban? Szintén nem elhanyagolható, hogy mégis milyen méretekkel rendelkezik a ház, illetve a szoba, ahol szeretnénk használni – ezek a szempontok az elektromos fűtésrendszer kiválasztásánál elsődlegesek. Amennyiben ez megvan, jöhet a napelem rendszer konkretizálása: alapvetően ez üzemelteti az elektromos fűtésrendszert, és mindenképpen más paraméterekkel kell kalkulálni, ha az egész háztartást napelem rendszerrel szeretnénk vele működtetni.

Visszakanyarodva az építési terveinkhez: kiderült számunkra, hogy nem kifejezetten az elektromos fűtésrendszer az, ami miatt célszerű lenne már a tervezéskor eldönteni, hogy mit szeretnénk használni a későbbiekben, mert ezt szinte bármikor, könnyen meg lehet oldani, különösebb problémák nélkül. Ezzel szemben a napelem rendszerek esetében feltétlenül szükséges egy speciális felmérés a helyszínről és a területről, jóval több előkészületet igényel.

És az ár… valóban elég nagy többletköltséget jelentenek elsőre, de mivel nagyjából 10 éven belül megtérülhet az áruk, hosszú távon anyagilag is teljesen megéri – arról nem is beszélve, hogyha valamikor esetleg szeretnénk megválni a háztól, jóval nagyobb értékkel rendelkezik majd ezekkel a megoldásokkal.

Barátunk ajánlásának összességében nagyon örültünk, hiszen egy nagyon átfogó leírást kaphattunk az egyébként rendkívül felhasználóbarát módon felépített weboldalról – nem is haboztunk sokat, az építészcsapattal való rövid konzultáció után már kértük is az árajánlatot.

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer