A természetességben találtam megoldást!

5 éve dolgozom az építőiparban. Nálam az alapmunkaruhához hozzátartozik a védőfelszerelés, és a bukósisak. Nő vagyok és építészmérnök. Szinte napi szinten vagyok jelen különböző építkezéseken, ahol felügyelem a munkafolyamatokat. Legyen hideg, legyen meleg, nincs kifogás a munkámhoz szorosan hozzátartozik a személyes jelenlét.

A bőröm nem igazán szereti a hideget

Ahogy mondtam, hidegben is kint kell lennem, akár több órát is, és az érzékeny bőröm ezt nem mindig díjazza. Rendszeresen kiszárad, és az ekcémám is gyakran előjön, ami borzasztóan tud fájni és viszketni. Nagyon sokféle krémet és orvosi kencét kipróbáltam már, amik több-kevesebb sikerrel használtak is, de igazán semmi nem tudta teljesen megoldani a problémát. Leginkább az arcomon látszik, hogy kikezdi a hideg, így mivel nagyon érzékeny, még alapozót se tudok használni, hogy elfedhessem a csúnya bőrhibákat. Végső elkeseredésemben végül, a természetes gyógykészítményekhez fordultam. A Humanity Áruház oldalán kötöttem ki, ahol nagyon sok természetes alapanyagú olajat, krémet, szappant és pakolást találtam. Vagyis igazából csak az ehhez szükséges alapanyagokat. Itt hallottam először a xantán gumiról, amiről, ezen a linken tudtok tényleg mindent elolvasni: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum.html. Viszont mivel szerintem egy nagyon érdekes dolog, szeretnék róla néhány dolgot kiemelni.

Mi is az a xantán gumi?

A színe fehér, a vízben könnyen feloldódik és leginkább zselésítésre, gélképzésre, vagy sűrítésre használják. Használhatjuk hidegen is és melegen is, és akár utólag is belekeverhetjük a krémekbe. Eredeti formájában por állagú és tulajdonképpen teljesen szagtalan. Szerintem nem is gondolnánk, hogy az élelmiszerekben is használják, amit úgy jelölnek, hogy E415. Ez mellett, mivel a pH-ra kevésbé érzékeny, a különféle kozmetikumokban is szokták alkalmazni, mint ahogy én is tettem. Abban segít, hogy a víz- és a zsírfázist egyben tartsa. A xantán gumit úgy állítják elő, hogy a vízben feloldják a szénhidrátot, hozzáadnak egy nitrogén tartalmú vegyületet és foszfor-forrást. Egyébként az oldalon még sokkal részletesebben is leírják, az előállítását, de nekem már az annyira bonyolult volt, hogy meg se próbálom most itt átadni.

Bőrmegújító hámlasztó krém

Tehát ahogy mondtam leginkább az élelmiszeriparban és a kozmetikai iparban lehet vele találkozni, de használhatjuk: gélképzésre, a viszkozitás növelésére, emulgeáló szerként, de még tisztítószerekben is. Az első recept, (amit az oldalon találtam) egy bőrmegújító hámlasztó krém receptje lesz. Először is nézzük a kellékeket. Szükség lesz keverőkanálra, kézi mixerre, főzőpoharakra, egy mérlegre, lábasra és egy nagyjából 100 grammos tégelyre. Utána két külön fázis tudunk megkülönböztetni. A vízfázist és a zsírfázist. A vízfázis elkészítéséhez, szükség van, desztillált vízre, 0,30 g kálium-szorbátra, 4 g philigelre, 1,50 g allatoinra, 0,50 g xantán gumira, és 2 g glicerinre. A következő fázis a zsírfázis. Itt 1 g axemulsra, 5,50 g mandulaolajra, 4,20 g cetil –sztearil alkoholra, 3 g szkvalénra, 3,70 g méhviaszra, és 0,90 g napraforgó olajra van szükség. Ezeket az összetevőket amúgy mind-mind megtaláljuk a Humanity Áruházban, tehát nem kell megijedni, hogy az életben nem fogjuk összeszedni őket.

Kicsi kevergetés, kicsi melegítés és kész is!

Miután megvannak az összetevők, innentől kezdve már tényleg gyerekjáték elkészíteni a krémet. Mindegyik fázist addig kell melegíteni folyamatos kevergetés mellett, amíg a szilárd összetevők fel nem olvadnak. Ha ez megtörtént, akkor nagyon óvatosan elkezdjük a víz fázist hozzáönteni a zsírfázishoz, utána még addig kell kevergetni, amíg az emulzió ki nem hűl. Most már csak annyi a dolgunk, hogy ízlés szerint illatosítjuk valamilyen illóolajjal és kész is. Napi kétszer nyugodtan lehet használni. Én egyébként meg is csináltam ezt a krémet, és nagyon megvagyok vele elégedve.

Pápá, drága sminklemosó!

Miután elolvastam recepteket, úgy döntöttem, hogy a sminkeltávolító és a kéz- és lábápolós krém receptjét is megcsinálom. Minden hozzávalót amúgy megtaláltam a Humanity Áruház webshopjában, így különösebb erőfeszítésembe se tellett, hogy beszerezzem őket. A sminklemosóhoz, szükség volt, 60 ml ricinusolajra, 25 ml sárgabarackmag olajra, 10 ml jojoba olajra, 1 ml E-vitaminra, és néhány csepp illóolajra. Arra, hogy milyen illóolajt érdemes használni, arra is adtak tippeket, illetve azt is leírták, hogy melyik milyen jótékony hatással rendelkezik. Én végül a gerániumot és a pálmarózsa olajat választottam, mert míg a geránium jó az ekcémára és a pattanásokra, addig a pálmarózsa eltünteti régi pattanások hegeit, és szabályozza a faggyútermelést is.

Az első sajátkészítésű kézkrémem

A kézápoló krémek közül az a tápláló éjszakai krémet és a mézes kézbalzsamot csináltam meg. Az éjszakai kencéhez, szükségem volt glicerinre, kókuszolajra, méhviaszra és természetesen a mandulaolajra. A méhviaszt fel kell olvasztani, közben hozzá kell adni a kókusz olajat, majd miután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi olajat is és már kész is. A mézes balzsam sem egy bonyolult mutatvány, a mandulaolajon kívül kell még hozzá méz, méhviasz és pár csepp illóolaj. Szintén felolvasszuk a méhviaszt, majd miután levesszük a tűzről, beletesszük az olajat és a mézet. Összekeverjük, beletesszük az olajat és ezzel is készen vagyunk.

Nézz körül Te is!

Ezeket a recepteket egyébként a Humanity Áruház tudástárában találtam, ez egy külön oldal, ahol további érdekes és hasznos tartalmakkal találhatjuk szembe magunkat. Nagyon sok receptet olvashatunk, megtanulhatjuk a gyertyaöntést, vagy azt, hogy hogyan készítsünk saját magunk szappant. Illetve nem csak krémkészítős recepteket találhatunk, hanem hajápolási tippeket is kapunk bőven, illetve a tisztítószereket is megcsinálhatod.

Szóval amúgy megcsináltam már ezt a két receptet és a végeredménnyel nagyon elégedett voltam. Egyelőre még nem jutottam el odáig, hogy újakat is kipróbáljak, de biztos vagyok benne, hogy erre is sor fog kerülni. Csak előbb fejeződjön be a mostani projektem, utána több idő jut majd magamra. Tehát hölgyeim, krémkotyvasztásra fel, a xantán gumi ne felejtsétek el: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/xanthan_gum.html.