Nem baj, ha nem minden halad a terv szerint

Biztos sokak számára ismerős a gimnázium utáni pályaválasztás nehézsége. Nem könnyű ilyen fiatal korban eldönteni, hogy merre tanuljunk tovább, mivel szeretnénk foglalkozni a jövőben. Nekem azonban nem voltak kétségeim: régóta tudtam, hogy építész szeretnék lenni. Legjobban a tervezés vonzott, és a belsőépítészet. Emellett a lakberendezés is érdekelt. A családi házunk felújításakor kezdődött szenvedélyem az építészet irányába. Budapestről költöztünk ki vidékre, és a ház amit megvettünk jelentős bővítésre és felújításra szorult. Mindig élvezettel nézegettem a terveket, és egy idő után saját változatokat is elkezdtem rajzolni. Szüleimnek feltűnt, hogy tehetséges vagyok a rajzolásban, ezért hamarosan művészeti iskolába küldtek tanulni.

Sajnos azonban, amikor az egyetemi felvételire került a sor, egyik csalódás ért a másik után. Bármennyire is szépen rajzoltam, bármennyit is tanultam és küzdöttem, többszöri próbálkozás után sem vettek fel az egyetemre. Ebben az időszakban nagyon szomorú voltam, nem jártam társaságba, nem akartam beszélni senkivel. A szüleim is nagyon aggódni kezdtek miattam.

Édesanyám tanárnőként dolgozik, általános iskolában. Egy alkalommal kézműves napot tartottak a suliban, és engem is megkért, menjek el neki segíteni. Nem volt sok kedvem vele menni, de mivel a kézműveskedést mindig is nagyon szerettem, nem bántam.

Anyukám nagyon szereti az illatos dolgokat, mindig van nála otthon többféle illóolaj. A kézműves napra azt találta ki, hogy készíthetnénk gyertyákat. Ezek illatosításához akarta használni az illóolajokat. Kicsit gyanakodni kezdtem, hogy vajon tényleg lehet-e gyertyát illatosítani akármilyen illóolaj segítségével, ezért kutatni kezdtem az interneten és egy igen hasznos, a Pipere Porta névre hallgató weboldalra bukkantam.

Nem csak gyertyák és egyéb termékek készítéséről és illatosításáról olvashattam itt, hanem meg is vásárolhattam egyből a megfelelő a hozzávalókat. Nagyon tetszett az is, hogy különböző oktatóvideókat csatoltak az oldalhoz, amelyekből kezdők is könnyebben elsajátíthatják a folyamatokat. Némelyik szappan, fürdőbomba, vagy éppenséggel krém előállításához nyújt segítséget, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy eszköz, például a glitterfújó használatát mutatják be.

A videók mellett szintén fontos információkat tartalmazó blog bejegyzések is olvashatóak voltak. Szappan és testápoló tömb készítéséről szóló cikkeket is találtam. Hamar felkeltette az érdeklődésemet, mert régóta szerettem volna megpróbálkozni otthon készített kozmetikai termékekkel, de nem tudtam hogyan fogjak hozzá. Ezen a weboldalon végre egy helyen láttam tippeket az elkészítéshez, és alapanyagokat a termékekhez. A cikkek szövege egyszerűen volt megfogalmazva, bárki könnyen ötletet meríthetett belőlük. Gyakran képekkel is illusztrálták a készítési folyamatokat, ami véleményem szerint nagyon sokat segít, főleg a kezdő alkotók számára. A különböző illatok és színezők esetében ahhoz is adtak segítséget, hogy melyiket hogyan kell használni, és milyen termék előállításához való.

Azt is külön feltüntették, hogy nem minden alapanyag használható kozmetikai termékekhez. Ezt nagyon szimpatikusnak találtam, mert az emberek gyakran hajlamosak azt hinni, hogy elég, ha valami színes és illatos; nem gondolnak bele, hogy nem minden alkalmas arra, hogy a bőrünkkel érintkezzen.

Anyukámnak is megmutattam a honlapot, aki rögtön az “illatolajok gyertyákba” fülre kattintott. Megörültünk, mert nagyon sokféle illóolaj volt megtalálható rajta. Az “illatok, aromák” cím alatt egy külön kategóriába voltak sorolva a 100%-os tisztaságú természetes illóolajok, melyek ellenőrzöttek és kozmetikai termékekbe is bátran használhatók. Innen könnyen rendelhettünk alapanyagot a gyerekek kézműves foglalkozásához. Gyertyákhoz kanócot, viaszt, színezőt is találtunk elég kedvező áron. A rendelés egyszerűen ment, a “szállítási és fizetési módok” cím alatt pedig tájékoztattak minket mindenről amit ezzel kapcsolatban tudni kell.

A kézműves nap annyira jól sikerült, hogy elhatároztuk, többször is tartunk majd ilyet az iskolás gyerekek számára. Hogy mi lesz később, azt még nem tudom, azonban egy nagyon fontos dologra rájöttem: attól még, hogy nem arra az egyetemre járok, amiről korábban álmodoztam, még nem veszett el a tehetségem és a művészet iránti szeretetem. Mindig fogok tudni módot találni arra, hogy ezzel kapcsolatos dolgokkal foglalkozhassak.

illóolaj