Nem lehet minden építész elektromos tervező

elektromos tervezőSokan mondják, hogy a mai világban nehéz rendes szakembert találni, és én ezt a mondást már mind a két oldaláról megtapasztaltam. Tekintve, hogy építészként dolgozok, és gyakran vagyok felelős nagyobb projektek megvalósításáért, kivitelezéséért, vannak beosztott alkalmazottjaim, pontosan látom az ő képességeiket is, de azt is, hogy néha a megrendelők milyen irreális elvárásokkal állnak elő. Pont ezért, mikor a saját lakásom felújításába kezdtem, már pontosan meg tudtam válogatni, hogy kikre bízom a munkát, és hogy minden szakterülethez külön szakembert keresek: így rendeltem külön burkolót, lakberendezőt és elektromos tervezőt is.

Az egyik dolog, ami a legjobban szokott zavarni az építkezések kivitelezésénél, az az, hogy az ügyfelek elvárják, hogy mindent mi végezzünk el helyette. Erre a legjobb példa az elektromos tervező munkaköre: ha valaki lakást épít, nem is szokott olyan dolgokon gondolkodni, minthogy az elektromos hálózat megtervezése külön munkakör lenne. Talán ez azért van, mert az elektromosság nem olyan régi találmány, és bár azt mindenki elfogadta már, hogy a csövek beszereléséhez vízvezetékszerelőt kell hívni, a gáz bekötéséhez gázszerelőt, még meg tudnak lepődni az emberek, hogy az elektromosságnak is megvan a saját szakembere. „De hát azt hittem, önök tudnak házat építeni. Én nem fogok külön fizetni azért, hogy legyen áram, oldják meg maguk, ez az önök munkája!” – így hangzik az a válasz, amit a leggyakrabban kapok, ha egy elektromos tervezőt merek ajánlani az építkezés kivitelezéséhez.

A probléma még nem is itt lép fel, hanem amikor a munka végezte után kiderül esetleg, hogy semmi se jó. Nem annyi konnektor van, amennyit szeretnének, nem tudják úgy bedugni a konyhai gépeket, ahogy akarják, esetleg még a hűtőnek is máshova kell kerülnie, mint a lakberendező aprólékosan elkészített látványtervein. Ilyenkor pedig kezdődik a vádaskodás, ami során az ügyfél nagyon ritkán fogadja el, hogy nem neki van igaza. Pedig az egyetlen dolga az lenne, hogy beismerje azt a nyilvánvaló tényt, hogy igen, nem azon kellett volna spórolni, hogy legyen-e jó minőség, személre szabott terve az elektromos hálózatnak, vagy csak egy standard elrendezést alkalmazzunk. Hisz mást mi nem tudunk – egy építész nem lehet egyszerre elektromos tervező is, ami egy külön szakma.

Egy jó szakember felbérlése a tervek elkészítéséhez az ilyen vitákat már eleve megelőzné. Ilyenkor ugyanis lenne egy ember, akinek a dedikált feladata az, hogy beszélgessen az ügyféllel, megtudja az igényeit, és meg tudja tervezni azt, amit később a villamosmérnököknek ki kell vitelezniük. Ha ilyen tervek a rendelkezésünkre állnak, akkor ráadásul mi, az építészek is tudunk előre számolni azzal, hogy hol biztosítsunk a falakba a vezetékeknek szükséges helyet vagy kimenetet. Mivel azonban a legtöbben spórolni akarnak ezeken a költségeken, nem kérnek fel szakembert, vagy nem a legjobbat (beérik olyannal, aki csak az íróasztala mögött ülve megrajzolja, hogy hogyan csinálná meg, és nem méri fel a tényleges igényeket), és ilyenkor inkább a szerencsén múlik a végeredmény.

Ezért is volt, hogy amikor én a saját házam felújításába akartam belekezdeni, akkor a legalaposabban válogattam meg minden embert, akit hívok magamhoz – hisz tudtam, mi az, ami egy építész szakterületébe beletartozik, és mi az, ami nem. Kellemetlen tapasztalataimnak hála az egyik első dolog, amire külön figyelmet fordítottam, az pont az elektromos tervező volt: olyan embert akartam, aki már elég régóta a szakmában van ahhoz, hogy meglegyen a releváns tapasztalata. És ez alatt nem csak a családi házakra gondolok, sőt, egy nagy üzemi területen szerzett tapasztalatról is úgy érzem, hogy nagyon sokat segíthet abban, hogy valaki kisebb projektnél is jó munkát végezzen. Ott ugyanis már nem olyan elektromos tervek készülnek, mint amikor az ember kedvére garázdálkodik: a szigorú szabványok, ellenőrzések magasabbra emelik a lécet, és szerintem egy ilyen környezetbe is helyt állt ember már mindenhol nagyon jó minőséget tud biztosítani. Ha mindenki így gondolkodna, és egy építkezés során a megfelelő szakembert alkalmazná, gondolkodna, hogy kinek mi a feladata, akkor talán kevesebb panasz érkezne a rossz munkákra is.